Sollicitatie tips
Een eerste indruk maak je maar een keer! Zorg dat deze dus positief is. De basiszaken zijn van belang om een goede eerste indruk neer te zetten. Daarna komen andere zaken aan de orde welke iets lastiger uit te voeren zijn zoals: actief luisteren, oogcontact maken en goed vragen stellen (interesse tonen). Wat kan je wel en wat kan je beter niet doen bij een sollicitatie? Hier zijn een aantal sollicitatie tips en adviezen die jou beter door je sollicitatieprocedure heen helpen!
Sollicitatie tips voor het CV
- Let goed op je spelling. Er word veel gekeken naar taalfouten waardoor je een slechte eerste indruk kunt krijgen die je niet meer over kan doen.
- Stem je CV af op de vacature. Hierbij kan je je vaardigheden afstemmen op wat er van je gevraagd wordt. De werkgever heeft niets aan de informatie over dat bijbaantje in de spoelkeuken die je hebt gehad terwijl je solliciteert naar de functie als secretaresse.
- Gebruik een uitgebreid CV. Vermeld wat je per functie allemaal hebt gedaan zodat de werkgever een goed beeld kan vormen of jij op de openstaande functie past.
- Zorg dat je contactgegevens up-to-date zijn. Soms vergeten mensen, na het krijgen van een nieuw nummer, de contactgegevens aan te passen op het CV.
- Zet al je kwalificaties op je CV (certificaten, trainingen en cursussen).
Sollicitatie tips voor het gesprek
- Als je een leuke vacature vindt, bel dan eerst naar het bedrijf om te vragen of deze nog beschikbaar is. Doe je dit niet, dan is er een kans dat je geen antwoord krijgt op je mail.
- Kom 5 á 10 minuten voor de afspraak aan op het gesprek. Te laat komen kan echt niet, de werkgever heeft liever dat je te vroeg komt dan te laat.
- Kom goed voorbereid naar het gesprek. Zoek informatie over het bedrijf op en kom te weten in welke omgeving je terecht kan komen.
- Stel vragen tijdens een sollicitatiegesprek, maar stel wel relevante vragen.
- Ken je sterktes en zwaktes. Zorg ook dat je situaties kan noemen waaruit blijkt dat je die sterktes bezit. Zorg er ook voor dat je niet te nadelige zwaktes noemt maar zwaktes die een positieve draai hebben (soms te enthousiast bijvoorbeeld).
- Probeer referenties over jezelf te krijgen via je oude werkgever. Hieruit kan de werkgever zien of jij wel de juiste instelling hebt.
- Mocht je worden afgewezen, bel dan altijd beleefd na en vraag naar de reden. Na de feedback kun je bedenken hoe je het de volgende keer beter kan doen.
- Google jezelf. Kijk of er informatie over jezelf op internet staat wat de werkgever niet hoeft te weten en zet dit dan op privé of verwijder deze. Soms kijkt de werkgever eerst op internet om te kijken hoe de kandidaat daadwerkelijk is.
- Draag nette kleding met rustige kleuren. Blauw, grijs, zwart en wit zijn rustige neutrale kleuren die prettig zijn. Groen, bruin en rood zijn ook redelijk veilige kleuren maar de kleuren paars, oranje, geel en roze kun je maar beter niet aantrekken voor een sollicitatiegesprek aangezien deze een onrustig gevoel geven.
Wat kun je beter niet doen?
- Wees niet dwingend en kom niet gelijk met verschillende eisen aan. Je bent nog niet helemaal aangenomen dus begin nog niet gelijk eisen te stellen.
- Zorg dat de motivatiebrief wel overtuigend is, maar sla niet door waardoor je tè zelfverzekerd over komt. Dit kan overkomen als toneel.
- Maak de motivatiebrief niet te lang. Een richtlijn om aan te houden is: 1 kant voor een motivatiebrief en 2 voor het CV.
- Heb je een ‘normaal’ email-adres? Als een bedrijf een mail krijgt van een dronken_don@domeinnaam.nl zal het bedrijf deze persoon gelijk al niet heel serieus meer nemen.
- Wees niet snel afgeleid. Luister tijdens het gesprek aandachtig naar de werkgever.
- Kraak je vorige werkgever tijdens het sollicitatiegesprek niet af. Hierdoor gaat de werkgever jou als negatief persoon zien en daar zit het bedrijf niet op te wachten.
Onze top 10 tips voor een goede eerste indruk tijdens je sollicitatiegesprek:

- Kom op tijd.
- Kleed je passend.
- Een verzorgd uiterlijk.
- De kracht van de glimlach.
- Een goede handdruk.
- Maak oogcontact.
- Toon belangstelling in de persoon (interviewer).
- Luister actief.
- Bereid je gesprek goed voor.
- Wees positief.
Houd u zich aan deze tips en u heeft een top sollicitatie!
Heb je al deze tips voor je sollicitatiegesprek goed opgeslagen en ben je klaar voor de volgende stap? Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures!
Wil je nog wat meer weten over het solliciteren of weten welke baan bij jou past? Lees dan de blog over het vinden van een passende baan voor jou!